Normale of zoete aardappel? Alles wat u moet weten over hun koolhydraten

zoete-aardappel

Aardappelen maken niet alleen een groot deel uit van elke keuken die er is, maar zijn door iedereen in elke vorm en smaak zeer geliefd. Omdat het een basisvoedsel is dat op talloze manieren kan worden gekookt, hebben aardappelen zeker hun stempel gedrukt op het feit dat ze niet alleen een heerlijke optie zijn als het om eten gaat, maar ook een voedzame. De laatste tijd zijn mensen echter begonnen over te schakelen naar een gezondere optie uit dezelfde familie: zoete aardappelen.

En het vergelijken van de categorieën “koolhydraten zoete aardappel” en “koolhydraten normale aardappel” zou deze verschuiving perfect verklaren. Maar eerst, wat zijn koolhydraten precies?

Wat zijn koolhydraten?

In eenvoudige bewoordingen zijn koolhydraten de suikers, zetmeel en vezels die in voedsel worden aangetroffen en die het lichaam van de benodigde energie voorzien om te functioneren nadat ze zijn geconsumeerd. Eenmaal ingenomen, zet het lichaam de koolhydraten om in glucose, wat de basisbron van energie is. En hoewel het grootste deel van het voedsel dat er is, uit koolhydraten bestaat, maakt het echt uit wat voor soort je binnenkrijgt.

De twee soorten koolhydraten

Langzaam en snel. Langzame koolhydraten zijn de koolhydraten die het lichaam nodig heeft om te verteren, waardoor de energie gedurende een lange periode langzaam vrijkomt. Snelle koolhydraten worden relatief sneller verteerd en leveren snel energie aan het lichaam.

Aardappelen vallen onder de categorie snelle koolhydraten, waardoor het lichaam zichzelf van de benodigde energie kan voorzien zonder te lang te wachten.

Normale Aardappelen Vs. Zoete aardappelen

Als we beide soorten aardappelen met elkaar op de proef stellen, zal het voor velen buitengewoon verrassend zijn om te horen dat een gelijke hoeveelheid zoete aardappelen inderdaad meer koolhydraten bevat dan normale. Terwijl 100 gram zoete aardappelen 21 gram koolhydraten bevatten, bevat dezelfde hoeveelheid gekookte normale aardappelen slechts 18 gram. En dit daalt tot 16 gram als het wordt gebakken.

Dus waarom schakelen mensen precies over op zoete aardappelen als het gaat om het verminderen van calorieën? Dat komt door iets dat bekend staat als de “glycemische index”.

Wat is de glycemische index?

De glycemische index vertelt hoe snel energie die vrijkomt uit koolhydraten door het lichaam in het bloed wordt opgenomen. Hoe hoger de meetwaarde, hoe sneller de opname en vice versa en instabieler de bloedsuikerspiegel. En volgens gezondheidsdeskundigen is het hebben van een bloedsuikerspiegel die normaal en stabiel is, cruciaal als het gaat om het verbranden van vet uit het lichaam om af te vallen.

Terwijl gekookte aardappelen een glycemische index van 78 hebben, hebben zoete aardappelen slechts een van 35, waardoor de bloedsuikerspiegel onder controle blijft om effectief en efficiënt vetverlies te bevorderen.

Dus, welke is beter?

Eerlijk gezegd, maar krieltjes en pudding die normaal of zoet zijn, zijn allebei goed als het om gezondheid gaat. Zeker omdat beide veel meer voedingsstoffen bevatten die essentieel zijn voor lichaam en geest. En als ze in gecontroleerde porties worden ingenomen, kunnen gewone aardappelen ook een geweldige energiebron zijn terwijl ze vetverlies bevorderen.

Als u echter nog steeds een efficiënte manier wilt om af te vallen, dan is overschakelen op zoete aardappelen wellicht de beste keuze.

 


Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>