Is mayonaise gezond?

Mayonaise gezond?

Veel mensen zijn gek op mayonaise en het liefst eten we het iedere dag. Wat veel mensen ervan weerhoudt om dagelijkse mayonaise te eten zijn gezondheidsredenen. Maar is het echt zo slecht voor je, of is mayonaise toch gezond? In dit artikel zullen we bekijken hoe het zit met het effect van mayonaise op onze gezondheid.

Mayonaise onder de loep

Het basisrecept voor mayonaise bestaat uit eidooiers, olijfolie, plantaardige olie, citroensap, peper en zout. Het zal je misschien verbazen maar dit zijn allemaal gezonde ingrediënten. Dit betekent niet dat alle mayonaise die je in de supermarkt koopt ook gezond zijn. Dit heeft te maken met de goedkopere oliën die fabrikanten meestal gebruiken. Daarover verderop meer.

We kunnen de afzonderlijke ingrediënten van mayonaise onder de loep nemen en nalopen in hoeverre deze gezond zijn.

Eierdooiers bevatten veel vetzuren. De eiwitten zitten, zoals je al verwacht, in het eiwit. Wat veel mensen niet weten is dat de eierdooiers erg rijk zijn aan vitamines en mineralen. Omdat eierdooiers uit vet zijn opgebouwd kunnen ze goed de in vet oplosbare vitamines dragen. En ga maar na, een ei moet alle voedingsstoffen hebben die een kuiken nodig heeft om te groeien. Je kunt je voorstellen dat moeder kip alle essentiële vitamines en mineralen in het ei heeft meegegeven.

Cholesterol

Een punt wat veel mensen zorgen geeft is het cholesterol wat in eieren zit. Cholesterol wat in onze voeding zit is eigenlijk maar een klein deel van het cholesterol wat in ons lichaam zit. Ons lichaam maakt zelf cholesterol aan om inflammatie te bestrijden. Uit onderzoeken blijkt dat juist het eten van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten ons cholesterol doet verhogen. Deze suikers verhogen de inflammatie in ons lichaam waardoor er meer cholesterol wordt aangemaakt.

Cholesterol is een vetachtige stof en kan niet in het bloed worden getransporteerd. Om het te kunnen transporteren wordt het verpakt in eiwitten. Deze deeltjes kennen we als het LDL en HDL cholesterol. LDL is het slechte cholesterol wat plaque in de aderen kan veroorzaken. HDL ruimt dit juist weer op en is het goede cholesterol. Het cholesterol in eieren veroorzaakt geen plaque omdat cholesterol uit voeding niet verpakt is als LDL deeltjes. Van de meeste voedingsinstanties mag je daarom dan ook 10 eieren per week eten zonder dat dit problemen met het cholesterol geeft.

Olijfolie

Een ander belangrijk component van mayonaise is olijfolie. Olijfolie is goed voor onze gezondheid. Het is een belangrijk component in het gezonde Mediterrane dieet. Wil je maximaal profiteren van de gezondheidsvoordelen van olijfolie dan kies je het beste Extra vierge olijfolie. Deze olie is koudgeperst en bevat daardoor alle voedingsstoffen nog. Goedkopere olijfolie is verhit waardoor voedingsstoffen verloren zijn gegaan.

Van (extra vierge) olijfolie is wetenschappelijk bewezen dat het helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Dit is te danken aan de omega 3 vetzuren die het bevat maar ook aan het antioxidant oleocanthal. Oleocanthal voorkomt dat cholesterol gaat oxideren. Het is dergelijke oxidatie wat een risicofactor is voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

Olijfolie maakt ook onderdeel uit van veel diëten die gericht zijn op gezond afvallen. Dat klinkt misschien wat raar omdat je zou verwachten dat je dik wordt door het eten van vet. Wat vetten echter doen is zorgen voor een gevoel van verzadiging. Dit gevoel van verzadiging krijg je niet door het eten van koolhydraten, daarvan wil je meestal alleen maar meer en meer. Omdat mayonaise zo’n vet voedingsmiddel is zorgt het voor een goed gevoel van verzadiging. Zonder dat dit effect op de bloedsuikers heeft. Omdat mayonaise geen reactie in de bloedsuikers uitlokt hoeft het lichaam hier geen insuline voor aan te maken. Lage insulinewaarden maken het mogelijk om gezond af te vallen omdat het lichaam hiermee in de vetverbrandingsstaat komt. Terwijl het lichaam juist vet gaat vasthouden bij hoge insulinewaarden (door het eten van koolhydraten).

Andere oliesoorten

Naast olijfolie kan je nog een andere oliesoort in de mayonaise doen. Het soort olie wat je hiervoor gebruikt bepaalt niet alleen de smaak maar ook of je mayonaise gezond zal zijn of niet. Een geschikte olie is koolzaadolie. Koolzaadolie is rijk aan omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn goed voor onze gezondheid omdat ze inflammatie tegen gaan. Andere plantaardige oliën rijk aan omega 3 zijn lijnzaadolie, walnootolie of avocado olie. Lijnzaadolie is vrij neutraal van smaak maar walnoot-olie en avocado olie zijn minder geschikt voor mayonaise omdat deze een uitgesproken smaak hebben.

Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie en pindaolie zijn juist rijk aan omega 6 vetzuren. Deze zijn minder gezond voor de mayonaise omdat omega 6 juist inflammatie uitlokt. Voor je gezondheid is het daarom beter om te kiezen voor een olie die rijk is aan omega 3 vetzuren. Je kunt ook alleen extra vierge olijfolie gebruiken voor het maken van je mayonaise, dan zit je altijd goed.

In mayonaise zit ook citroensap. Het zal weinig uitleg nodig hebben dat dit natuurproduct goed is voor de gezondheid. Citrusvruchten zijn een uitstekende bron van vitamine C.

Om de mayonaise op smaak te brengen kan je er zout aan toevoegen. Wat zout is een goede zout-kalium balans van belang. Als we teveel zout eten en te weinig kalium dan vormt dit een gezondheidsrisico omdat de kans op hart- en vaatziekten groter maakt. Kalium zit in groenten. Eet je veel groenten dan hoef je je geen zorgen te maken over zout in de mayonaise. Eet je maar weinig groenten dan kan je er beter wat minder zout in doen of het helemaal weglaten. Je zou de mayonaise ook wat pit kunnen geven door er wat mosterd aan toe te voegen.

Mayonaise uit de winkel

De meeste mayonaises die uit de winkel komen zijn juist niet zo gezond. Dit komt omdat er oliën in gebruikt worden die niet zo gezond zijn. Afhankelijk van het merk zijn die oliën die veel verzadigd vet bevatten (palmvet) of veel omega 6 vetzuren (zonnebloemolie). Ook zit er in veel fabrieksmayonaise vaak suiker toegevoegd. Meestal onder een suikerschuilnaam zoals glucose-fructose stroop. Ook zitten er in fabrieksmayonaise conserveermiddelen, kleurstoffen en andere E-nummers die niet altijd even goed voor de gezondheid zijn.

 


Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>