Geef een twist aan je maaltijd met deze mayonaises

pexels-abet-llacer-858240

Mayonaise is één van de vijf basis sauzen, waaronder ook béchamel-, tomaten-, witte- en bruine bouillonsaus vallen. De legendarische Franse chefkok Marie-Antoine Caręme heeft deze categoriën bedacht en hierop kan eindeloos gevarieerd worden. Hieronder een aantal variaties op het basisrecept van mayonaise. Heb je nu geen zin in om zelf uren in de keuken te staan om de ideale mayo te maken? Kant-en-klaar maaltijden van bijvoorbeeld Mealhero, Uitgekookt of Apetio zijn hartstikke gezond en staan binnen mum van tijd op tafel. Je kunt het zelfs proberen met 3x€15 korting

 

Aioli

Deze variatie kan ook de naam knoflook-mayonaise worden gegeven. De saus smaakt goed bij Spaanse tapas of als dipsausje. Pers vier teentjes knoflook en voeg deze toe aan het basisrecept. 

 

Dille mayonaise

Zoals de naam al doet vermoeden, bevat deze mayonaise dille. Neem een bosje dille en snij de blaadjes fijn. Voeg deze toe aan het basisrecept. Meng er verder nog 2 eetlepels creme freche door. Om echt een frisse smaak aan de mayonaise te geven, kan de geraspte schil van een citroen nog worden toegevoegd. Deze dille mayonaise smaakt heerlijk bij visgerechten.

 

Curry mayonaise

Gebruik voor deze variatie 1 of 2 eetlepels currypoeder toe en eventueel nog wat gehakte peterselie of basilicum door. Snipper twee sjalotjes en fruit deze in wat olie op het vuur. Voeg alles toe aan het basis recep. Deze mayonaise is goed te combineren met een Oosters gerecht. Serveer de saus bijvoorbeeld bij een kipfilet, met wat verse ananas blokjes.

 

Avocado mayonaise

Haal de pit uit een avocado en mix het vruchtvlees glad. Voeg dit toe aan het basisrecept en eventueel nog wat knoflook of gehalte stukjes tomaat. Deze saus smaakt lekker bij vlees en is ook nog eens heel gezond omdat avocado gezonde vetten bevat.

 

Geschiedenis van mayonaise

Het is onbekend hoe mayonaise precies ontdekt is. Het meest geloofwaardige verhaal is dat mayonaise voor het eerst bereid werd na een Franse overwinning op de stad Mahón in 1756. De persoonlijke kok van de Franse hertog Louis-Francois-Armand de Vignerot du Plessis vond dit wel een mooi moment om een lekker sausje bij het diner te serveren. Door toeval is zo mayonaise ontstaan, omdat op dat moment de room op was en dit vervangen werd door olie. Het sausje kreeg de naam Mahonnaise, vernoemd naar de overwonnen stad. Waarschijnlijk is dit in de loop der jaren omgedoopt tot mayonaise door verwarring met de Oudfranse woorden voor eidooier en roeren, moyeu en manier. Een andere mogelijkheid is dat de naam mayonaise afstamt van de Franse steden Bayonne of Les Mayons.

 

Via immigranten is het mayonaise recept van Mahon eerst naar Minesota in Amerika gebracht en daarna over de rest van de wereld verspreid. Lange tijd was mayonaise een luxeproduct. Door de hoge prijzen van olie werd de saus alleen in de beste restaurants geserveerd en de saus werd pas echt populair toen in de twintigste eeuw de hamburger in Amerika populair werd. Begin 20e eeuw ontstonden zo de eerste commerciele mayonaise productielijnen. In New York begon de Duiste immigrant Richard Hellmann met de verkoop van mayonaise en in het westen van Amerika werd ondertussen de mayonaise van Best Foods populair. Tegenwoordig wordt de saus wereldwijd verkocht en gebruikt en is deze natuurlijk niet meer weg te denken!

 

Toepassingen van mayonaise

Mayonaise kan gebruikt worden op eindeloos veel manieren. Vaak wordt de saus gecombineerd met gefrituurde producten, maar in saldes of op brood smaakt hij ook goed. Over de hele wereld zijn mensen dol op mayonaise, maar ieder land gebruikt de saus op zijn eigen manier. In Nederland en omliggende landen kennen we mayonaise natuurlijk vooral als sausje bij de friet en is ook de combinatie met een gekookt ei niet onbekend. Ook in Oost-Europa is mayonaise erg populair, met name in Rusland waar het veelal in salades wordt gebruikt.

 

Ook in Amerika werd mayonaise oorspronkelijk gebruikt in salades. Rond 1910 werd de saus in verschillende delen van het land populair en ontstonden de eerste bedrijven die mayonaise voor het grote publiek gingen produceren. Behalve als sladressing wordt mayonaise ook vaak op sandwiches gesmeerd en kennen we het natuurlijk in de hamburger.

 

In het oosten heeft mayonaise een iets andere smaak dan bij ons. Door de toevoeging van azijn is de saus ook iets vloeibaarder. De japanezen gebruiken mayonaise veelal om salades aan te maken, maar het wordt ook gebruikt bij gekookte groenten, vismaaltijden of sushi en gek genoeg ook op pizza’s.

 


Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>