Franse kruiden die elke thuiskok in huis zou moeten hebben

kevin-doran-otdnwhgrvfi-unsplash

Hier is een handige lijst van Franse kruiden en hun voornaamste toepassingen in de Franse keuken. Authentieke Franse kruiden kopen kan tegenwoordig gemakkelijk online. Het is altijd handig om een paar verse kruiden in de keuken bij de hand te hebben. Kies gewoon je favorieten of wat beschikbaar is. Je hoeft je echt niet te beperken tot hoe ze in recepten worden gebruikt. Stem gewoon af op de smaak en ga op onderzoek uit.

Laurierblad

Deze gedroogde bladeren hebben een uitgesproken, scherpe smaak. Ze worden gebruikt in stoofschotels, pocheervloeistoffen en marinades. Normaal gesproken is één laurierblad genoeg om een heel gerecht op smaak te brengen en wordt het voor het serveren verwijderd.

Dille 

Dillezaad wordt gebruikt in marinades of om azijnen op smaak te brengen. Verse dille wordt gebruikt bij vis (met name zalm), komkommers, omeletten, salades, pasta en in dit dillesausrecept . Gedroogde dille is van weinig culinair belang.

Verse basilicum

Basilicum wordt bijna uitsluitend vers gebruikt, hoewel in olie ingemaakte basilicum zijn smaak wel behoudt. Wordt gebruikt in de mediterrane keuken – tomaat mozzarella salade , eieren, pasta, kip, vis, vinaigrette recepten en natuurlijk pesto (maar dat is Italiaans!)

Bouquet garni 

Een bouquet garni is een bundel Franse kruiden die samengebonden worden met keukentouw en toegevoegd worden aan stoofpotten en andere gerechten die lang sudderen. Wat in een bouquet garni gaat kan variëren, maar de klassieker is tijm, laurier, en peterselie.

Kervel 

Dit is een veelgebruikt kruid in de Franse keuken. Het heeft een subtiele anijssmaak en moet altijd vers worden gebruikt en nooit te sterk verhit. Voeg op het laatste moment toe voor het beste resultaat – soepen, omeletten, of bovenop een salade.

Bieslook 

Bieslook heeft een milde uiensmaak. Bieslook wordt vers of gevriesdroogd verkocht en kan worden gebruikt in saladedressings en vinaigrettes, bij eieren en ook als garnering. Om de smaak te behouden, moet u de bieslook altijd vlak voor gebruik fijnhakken.

Fines herbes 

Deze term staat voor een mengsel van fijngehakte verse Franse kruiden, waaronder peterselie, kervel, dragon en bieslook. Gewoonlijk worden ze op het laatste moment aan recepten toegevoegd. Fines herbes kunnen worden gebruikt om samengestelde boters te maken en om een omelet op smaak te brengen.

 

Herbes de Provence 

Een mengsel van aromatische gedroogde Franse kruiden, waaronder tijm, rozemarijn, laurier en bonenkruid. Wordt gebruikt om gegrild eten en stoofschotels op smaak te brengen. Er zijn ook geitenkazen die bedekt zijn met herbes de Provence.

Munt

Verschillende soorten munt worden gebruikt in de keuken, maar de meest voorkomende is zoete munt, of groene munt. Voeg het toe aan dit komkommersalade recept, met erwten, rijst, soepen, sauzen en ook bij gegrild vlees. Pepermunt wordt gebruikt om likeur van te maken en om sommige desserts op smaak te brengen. Gedroogde munt behoudt lang zijn smaak en is een goed alternatief als verse munt niet beschikbaar is.

Oregano 

Dit kruid heeft een assertieve, dennenachtige smaak. Het wordt het best vers gebruikt, hoewel het ook gedroogd of ingevroren verkrijgbaar is. Het is een goede toevoeging aan gerechten op basis van tomaten en andere mediterraan geïnspireerde recepten.

Peterselie 

Verse peterselie is in veel delen van de wereld vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar. Er zijn meestal twee soorten: krulpeterselie en platte peterselie. Platte peterselie heeft een sterkere smaak en is beter bestand tegen een beetje koken. Je kunt peterselie aan zowat alles toevoegen en natuurlijk als garnering gebruiken. Het wordt gecombineerd met knoflook om persillade te maken.


Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>