De geschiedenis van pizza’s

pizza2

Als je een hap neemt van een heerlijke pizza met een krokante Monte Pizza Crust denk je er waarschijnlijk niet over na, maar dit Italiaanse gerecht kent een lange geschiedenis. We gaan even drieduizend jaar terug in de tijd toen in de negende eeuw voor Christus het volk van de Etrusken zich vestigde in wat nu het midden van Italië is. 

Het begin

De Etrusken bakten platte stukken deeg met daarop diverse soorten beleg op hete stenen. Uit oude geschriften van Grieken die in diezelfde tijd in het zuiden van Italië woonden blijkt dat ook zij een soortgelijk gerecht kenden. Een aantal eeuwen later hebben de Romeinen dit idee overgenomen. In teksten van de Romeinse schrijver Vergilius zien we verwijzingen naar het bakken van ‘platgeslagen deeg met olijfolie en kruiden’.

In de Middeleeuwen werd rond de stad Napels een eenvoudig gerecht populair: de ‘picea’. Het was een rond en plat stuk deeg dat werd belegd met goedkope en eenvoudig te verkrijgen ingrediënten zoals uien, olijven en spek. Tegen het einde van de zestiende eeuw werden er ook tomaten aan toegevoegd. Sommige bakkerijen gingen zich specialiseren in het afbakken van de ‘picea’ en werden ‘pizzaioli’ (pizzabakkers) genoemd.

Picea

De oorsprong van het woord ‘picea’, dat al snel als ‘pizza’ werd uitgesproken, is niet helemaal duidelijk. In het Napolitaanse dialect betekent het ‘handomdraai’ en kan het een verwijzing zijn naar hoe de pizzabakker het deeg in de oven legt. Sommige taalkundigen verwijzen naar het oude dialect van de Noord-Italiaanse provincie Lombardije waarin het woord ‘bizzo’ de betekenis ‘stuk brood’ of ‘stuk deeg’ heeft.
Het eerste pizzarestaurant, de pizzeria, werd geopend in 1830. Deze eerste eetgelegenheid waar je aan een tafeltje je pizza kon opeten was de Port Alba in het centrum van Napels. De eerste ‘thuisbezorgde’ pizza staat op naam van pizzabakker Raffaele Esposito. In 1889 ontving hij een verzoek van koning Umberto I en zijn vrouw Margherita om een aantal pizza’s bij het paleis af te leveren. Ter ere van de koningin maakte hij een speciale ‘Pizza Margherita’, een variant die we nog steeds kennen. Tegenwoordig zijn er talloze varianten verkrijgbaar en kan iedereen zijn of haar persoonlijke favoriet bestellen, bij voorkeur natuurlijk met zo’n heerlijk krokante Monte Pizza Crust bodem volgens origineel Italiaans recept!


Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>